Ekim 2005, Efes- Mustafa Kemal Yılmaz ve Ahmet Özer'le

 
   
 

            Değerli konuklar, Sevgili arkadaşlar,

Bugün, geçtiğimiz hafta anmamız gereken büyük bir eğitimci, devlet adamı ve yazardan kısaca söz ederek programımıza geçeceğiz…

Sözümüz Hasan Ali Yücel üzerine…

45 yıl önce yitirdiğimiz bu yüce insan bir taraftan 17.30 Öyküleri’nin kurucuları arasında yer alan sevgili Sultan Esen’in ailesine de çok yakın bir isim. Kayınpederi profesör Bülent Nuri Esen ile ülkemizin ilk kadın hukukçularından Türkan Esen’in nikâh tanığı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin unutulmaz Anayasa Profesörü olan Bülent Hoca, Türk kamuoyunu uzun süre meşgul eden …………. davasında da Hasan Ali Yücel’in avukatlığını üstelenmiş. Yücel ve Esen’in yıllar süren güzel bir dostluk ve beraberlikleri var. 

Hasan Ali Yücel kuşkusuz, edebiyatımıza katkıları ve edebiyata düşkünlüğü ile de tanınıyor. 26 Şubat 1961 tarihinde aramızdan ayrıldığında, bizlere, Milli Eğitim Bakanlığı zamanında dilimize çevrilmesine önayak olduğu 500’e yakın klasik eser kazandırmıştı.

Yine Bakanlık döneminde Köy Enstitüleri sistemini uygulamış, dil, kültür ve sanat alanında unutulmaz hizmetler gerçekleştirmişti.

Yücel’in varlığında, laik ve bilimsel eğitimden ödün verilmeden eğitimin her aşamasında iyileştirmeler ve ilerlemeler yaşanmıştır.

            Yaklaşık 8 yıl süren bakanlık görevinde Milli Eğitim “ulusal” bir anlayışla yönetilmiş, eğitim politikaları öğretmenlerle, uzmanlarla birlikte tartışılmış, kararlaştırılmış ve uygulamaya konulmuştur.

            Hasan Ali Yücel’in Milli Eğitim Bakanlığından ayrılmasından sonra eğitim, sanat ve kültür alanlarında atılan adımlar yavaşlamış, Öğretim Birliğinden ödünler verilemeye başlanmıştır. 

            1950’den sonra ise, Köy Enstitüleri kapatılmış, yetenekli yoksul köy çocuklarının okumaları giderek güçleşmiş, eğitimde fırsat ve olanak eşitliği bozulmuş, yükseköğretime tanınan hoşgörü ve özerklik yok olup gitmiştir.

            Bugün ise Hasan Ali Yücel zamanında uygulanan, ulusal ve bilimsel anlayıştan temelli uzaklaşıldığı görülmektedir. AKP Hükümetinin öngördüğü politikalarla eğitim dinselleştirilmiş ve özelleştirilmiştir.

            Milli Eğitim Bakanı sıfatını taşıyan şahıs, bakanlığının ön adında ulusallık olmasına karşın ulusal söylemlerden hoşlanmadığını her fırsatta seslendirmekte, din eğitimi yoluyla eğitimin amaçlarının daha iyi gerçekleşeceğini bakanlık belgelerine kaydetmekten çekinmemektedir.

Bugün Hasan Ali Yücel zamanında uygulanan politikaların tam tersine Cumhuriyet ilkeleriyle donanmış öğretmenler ile eğitim yöneticilerinin büyük çoğunluğu küstürülmüş, bakanlık birimlerinde partizanca kadrolaşmaya gidilmiştir. Üniversitelerin özerkliğine sürekli saldırılmaktadır.

Ve en kötüsü, eğitim, bilimsel özünden uzaklaştırılarak kamu hizmeti olmaktan çıkarılmaya çalışılmaktadır.

            Bu tablo karşısında, Hasan Ali Yücel’in bakanlığında uyguladığı ilkeleri bugün her zamankinden daha çok arıyor ve özlüyoruz.

Ölümünün 45. yıldönümünde kültür ve eğitim yaşamımızda unutulmaz atılımlar gerçekleştirmiş olan “İyi İnsan, İyi Vatandaş” Hasan Ali Yücel’i saygıyla anıyoruz.   

Evet… Bugün Edebiyatımızın çok değerli bir yazarına konuk olacağız. Sayın Burhan Günel…                                                                                                  

            Günel, 7 Nisan 1947’de Antakya’da doğdu. Ortaokul ve liseyi Konya Erkek Lisesinde parasız yatılı okudu. 1967’de Hava Harp Okulunu bitirdi. 1986–1997 yılları arasında Karşı Edebiyat Sanat Düşün Dergisini arkadaşlarıyla birlikte çıkardı ve yönetti. Edebiyatçılar Derneğinin kurucu üyeleri arasında yer aldı, 1999–2001 yılları arasında iki dönem genel başkanlık yaptı.

İlk öyküsünü Mart 1971’de Cumhuriyet gazetesinin aylık sanat-edebiyat ekinde, Ökse adındaki ilk romanını 1972’de yayımladı. Yazınsal ürünlerinin dışında, çeşitli formlarda, dört yüzü aşkın radyo oyunu TRT radyolarında seslendirildi ve yayımlandı. 90’lı yılların başlarından beri resim eleştirileri ve sergi yazıları yayımlanıyor.

Kültür Bakanlığı Çocuk Öyküleri Başarı Ödülü (1979) Türk Dil Kurumu Ödülü (1981) Mehmet Ali Yalçın Roman Ödülü (1981) Mehmet Ali Yalçın Roman Ödülü (1982) Nevzat Üstün Öykü Birinci Başarı Ödülü (1983) Ömer Seyfettin Öykü Ödülü (1994) Yunus Nadi Roman Ödülü (1997) Yunus Nadi Öykü Ödülü (2000) Yunus Nadi Roman Ödülü (2005) sahibi olan Günel’in Roman, Öykü, Şiir, Deneme-eleştiri-inceleme ve Çocuk kitaplarından kimileri şöyle: Ökse / Umut Zamanı / Yağmurla Giden / Bütün Zamanlar / Ateş ve Kuğu, Sevgi Bağı / Başka Bir Yaz / Kar Düşleri / Uzun Yol Sürücüsü / Taraça, Sonsuz ve Gizli / Sevda Yeniden, Benzer Romanlar / Karşı Yazılar, Evcilik Oyunu / Ağlama Bebeğim / Penceredeki Çocuk.

            buyurunuz Sayın Günel, sizi dinliyoruz…