Tutsak Yunan Subayı ile , Mersin- Ağustos 1974

 
   
 

KİTAPLAR ARASINDAN

AÇIK ÇEKMECE (Anı-Biyografi)

Osman N. Poyrazoğlu[1]

 

 

                Gazeteci, TRT’nin (emekli) yönetici ve deneticilerinden, yazılarını değişik yayın organlarında okuduğumuz, araştırmacı yazar Selim Esen, “anı ve biyografi” ağırlıklı bu yapıtında; çocukluk ve gençlik yıllarıyla ilgili anılarını içtenlikli bir dille, ince ince dokundurmalarla, sırasında gülmecesel-denemesel boyutlar içeren, yazarlardan ve şairlerden alıntılar yaparak anılarına yazınsal tatlar da katarak renkli bir anlatımla aktarmaktadır.

                Sayfalar arasına serpiştirilmiş; Nevzat Tandoğan, CHP 1957 seçim afişi, Terry Moore’un sansürlü fotoğrafı, seksi ses sanatçısı Sevim Tuna, dansöz Nana, Ayhan Aydan, Kürt Cemali, Sülün Osman’ın da fotoğraflarının bulunduğu 130 fotoğrafla görselleştirilen kitabın “sunu”sunda yazar: “… Kendi açımdan önemli bulduğum ilginç kimi olayları (…) alçak gönüllü bir anlayışla yazmaya çalışacağım” diyor. Başlıklardan (44 başlık) bir kaçını alıntılamak isterim: “… Öner-Yücel Davası, Anneannem ve Sokağımız, Dinci Hükümet, Bent Deresi, Piknik-Kızılay-Goralı, Ankaralı Edebiyatçılar, Ankara Şiirin Başkenti, Barış Gönüllüleri, Ankara’da Eğlence, Babamın Mektubu…”

                Kitaptan üç küçük alıntı: “Yeşil gözlü, siyah saçlı, beyaz tenli çok güzel bir kadındı… Gazeteler Kara Harp Okulu salonunda yapılacak spor gösterisine katılacağını duyurunca heyecanlanmıştım” (s.123). “… Babam üzüntülüydü, çünkü Nazım’ın Türk edebiyatının en güçlü şairi olduğuna inanıyordu. Üzüntülüydü, çünkü Nazım’ın babası Hikmet Bey de babam gibi Mekteb-i Sultani (Galatasaray Lisesi) mezunuydu” (s.71). “Kolej’in ardından nereye gideceğimi düşündüğüm günler… Postacı alışılmış saatinden önce çaldı kapımızı… Finlandiya’daki mektup arkadaşım Hella’dır diye düşünürken üzerinde İngiliz pulu olan mektubu tutuşturdu elime. Uluslararası bir toplantıya katılmak üzere 10 gün önce Londra’ya giden babamdan (Prof.Dr. Bülent Nuri Esen’den) geliyordu mektup” (s.242). 1950’li 1960’lı yıllar Ankara’sının pek bilinmeyen yönlerineışık tutan, benzeri pek yazılmamış, oylumlu ama çabucak bitiveren, anı-biyografi karmasıbir yapıt salık veriyoruz size.

 

[1] Öğretmen Dünyası, Mayıs 2012.