27.12.2008, Söke, Şair Abdülkadir Paksoy'la

 
   
 

TANIDIKLARIMIZ...[1]

Konumuz 3 Kasım seçimleri...

Yüksek Seçim Kurulu AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eski RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan’a milletvekili olamazsınız dedi. DEHAP adayları eski SDP Genel Başkanı Akın Birdal ile eski HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak’ın da adaylıklarını onaylamadı. Erbakan’ın emanetçisi malum Recai Kutan; Erdoğan’ın yerine ise en kuvvetli aday Vecdi Gönül. Gönül, ANAP’lı İçişleri Bakanı Mustafa Kalemli’nin müsteşarlığını yaptığı dönemde emniyet teşkilatının, Sayıştay Başkanlığını yaptığı dönemde ise Sayıştay’ın kadrolarını RP’liler ve tarikatçılarla dolduran adam. Şimdi yine İzmit’den aday.

                Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu, yıllardır işledikleri suçlardan yargılanamayan çok sayıda vekilin adaylığını ise onadı. Dokunulmazlığa kavuşma şansı verilen isimler arasında Ömer Vehbi Hatipoğlu (SP), Şevkat Çetin, Cemal Enginyurt (MHP), Fettullah Erbaş (SP), Necati Albay (DSP), Sedat Bucak (DYP), Ataullah Hamidi (ANAP), Mahfuz Güler (AKP) dikkat çekiyor. Bunlar, haklarında fezleke hazırlanan 60 kadar vekilden bazıları.

                Dokunulmazlık zırhına kavuşmak isteyenler tabi ki bu kadar değil... Hakkında arama kararı bulunan Fadıl Akgündüz Siirt’ten, Papa ve İpekçi suikastları sanığı Oral Çelik Malatya’dan aday. Tarihi eser kaçakçılığından cinayete azmettirmeye kadar hakkında bir dizi iddia bulunan Mustafa Bayram Van’dan bağımsız aday. Siyaset yasağı bulunan Bekir Sobacı, bu yasağı bağımsız aday olarak aştı. Susurluk olayı nedeniyle tanıdığımız ve dokunulmazlığı nedeniyle yargılanamayan Mehmet Ağar yine Elazığ’dan aday. Vurgun operasyonunda adı geçen eski müsteşar Ali Helvacı MHP Malatya 1. Sıra’da. Kırıkkale Üniversitesi Rektörü iken dinci kadrolaşma yaptığı gerekçesiyle 1997 yılında görevinden uzaklaştırılan Prof. Beşir Atalay, AKP Ankara 2. Bölge 4.sıra adayı. “Mutlu Bir Aile Yuvası” adlı İslami seks kitabı yazarı Recep Garip de AKP Adana 5.sıra adayı. Mazot kaçakçılığına adı karışan RP’li Ali Güner bu defa Iğdır’da ANAP’ın 1.sıra adayı.

                Bir de AKP’lilerin yolsuzluk ve usulsüzlükten yargılanan adayları var. Çoğunluğunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekibinin oluşturduğu isimler şöyle: Mehmet Mustafa Açıkalın, AKP İstanbul 3.bölge adayı, özel evrakta sahtekârlık ve kamu kurumlarını dolandırma suçundan yargılanıyor. İdris Naim Şahin, AKP İstanbul 3.bölge 5.sıra adayı, irtikâp, zimmet ve kamu kurumlarını dolandırma suçundan yargılanıyor. Zülfü Demirbağ, AKP Elazığ 3.sıra adayı. Hüseyin Besli, AKP İstanbul 1.bölge 10.sıra adayı. İsmail Arslan, AKP Muş 4.sıra adayı. Selami Uzun, AKP Sıvas 2.sıra adayı. Mustafa Ilıcalı, AKP Erzurum 4.sıra adayı. Bunlar da yolsuzluk-usulsüzlük-zimmet suçlarından yargılanıyorlar. 

18 Nisan seçimleri sonrası listelerindeki “cinayet sanıkları”ndan dolayı eleştirilen MHP lideri ise bu defa 3 Kasım’a 20 “sanıkla” gidiyor. İşte bazı isimler...

DİSK eski Başkanı Kemal Türkler cinayetine katılan ve Doğu’nun ‘Başbuğ’u olarak tanınan Yılma Durak, MHP Erzurum 4.sırada. Fevzi Önal’ın öldürülmesi için Hüseyin Özmen’e silah ve emir veren Fatih Mehmet Zorba, MHP Adana 2.sırada. Silahlı eylemlerden yargılanan Murat Yalçın, MHP İzmir 1.bölge 12.sırada. Yasadışı eylemleri yönlendiren Sıtkı Seremetli, MHP Balıkesir 3.sırada. Ülkücü militanları kaçıran ve suç delillerini ortadan kaldıran Erdem Şenocak, MHP Samsun 4.sırada. Haraç toplayarak örgüte dağıtan Sahir Solmaz, MHP Eskişehir 2.sırada. Yine haraç toplayan Muzaffer Yıldız, MHP İstanbul 1.bölge 18.sırada. Cezaevine silah sokan ve militanlara pasaport sağlayan İbrahim Uçar, MHP İstanbul 1.bölge 14.sırada. Tekir Yaylası’nda 3 kişinin öldürülmesi olayına karışan Ahmet Sari, MHP Kayseri 3.sıra adayı.

Partileri tarafından aday gösterilmediklerinden dokunulmazlıklarını kaybeden dolayısıyla yargı karşısına çıkacak bazı tanıdıklarımız da şöyle: DYP’li Fevzi Şıhanoğlu’nun ölümüne sebebiyet veren MHP’li Cahit Tekelioğlu, Nesrin Ünal (MHP), Burhan Kar (ANAP), Sebgedullah Seydaoğlu (ANAP)

Bu arada siyasi partiler için büyük oy potansiyeli gözüyle bakılan aşiret liderleri ve şeyhlerin de 3 Kasım seçimlerinde yine büyük rol oynayacaklarına kesin gözüyle bakılıyor. Doğu ve Güneydoğu’daki 12 ilde 60’tan fazla aşiret lideri, şeyh ve yakınları Meclis’e girmek için aday oldular. Bunların partilere göre dağılımı şöyle:

                ANAP: 13, DYP: 12, CHP: 10, AKP ve SP: 7’şer, BAĞIMSIZLAR: 4, MHP: 3, DSP ve YTP: 2’şer, DEHAP:1

                Kısaca, seçim yaklaşıyor... Sandığa gittiğimizde 72,5 santim uzunluğunda bir oy pusulası ile karşılaşacağız. Kolay gelsin...

[1] İlk Hedef, Ekim 2002, yıl:2 sayı:13