29.10.2010,Amasya, sanatçı dostlarla

 
   
 

YASSIADA DURUŞMALARI

 

                Türkiye Cumhuriyeti tarihinin önemli sayfalarından birisini oluşturan 401 sanıklı duruşma 14 Ekim 1960 günü sabah saat 10’da Yassıada’da başladı.

                Bu amaçla 24 Eylül 1960 günü Yüksek Adalet Divanı kuruldu. Divan bir başkan, bir başsavcı, 9 savcı ile 16 hâkim ve 10 zabıt kâtibi olmak üzere 37 kişiden oluştu. 9 savcıdan biri başsavcı yardımcılığına getirildi.              

İlk gün

Tarihi duruşma salonunda dinleyiciler ve avukatlar yerlerini aldılar. Sabık DP milletvekilleri tahta parmaklıkların içerisinde, hâkimleri beklediler. Saat 9.55’de Yüksek Adalet Divanı Başkanı Salim Başol ve diğer divan üyeleri salonun yan tarafındaki merdivenlerinden inip, kürsüye oturdular. Aynı zamanda mahkeme Başsavcısı Altay Ömer Egesel ile diğer savcılar da yerlerine oturdular. Divan Başkanı Salim Başol’un gelmesi üzerine bütün sanıklar ayağa kalktılar. Başol, onları eliyle işaret ederek oturttu ve:

“Türk milleti adına yargı hakkını kullanmaya yetkili Yüksek Adalet Divanı’nı açıyorum” dedi.

                Mahkeme başladı ve yoklama sırasında sabık milletvekillerinden Rıza Çerçel (Afyon), Necati Azak (Bursa), Namık Tayşi (İzmir) ve Muzaffer Kurbanaoğlu’nun (Manisa) salonda hazır bulunmadıkları tespit edildi. Bu sabık milletvekilleri ihtilal sırasında yurt dışında bulunuyorlardı ve Türkiye’ye dönmemişlerdi.

                Duruşmaya geçileceği sırada Menderes’in avukatı Talat Asal söz istedi. Talat Asal, Anayasa suçları ile ilgili kararnamenin müvekkiline geç verildiğini beyan etti, “Kararnameye ittila kesbetmiş değiliz” diyerek, mahkemenin talikini istedi.

                Divan kâtiplerinden birisi, Anayasa suçları ile ilgili kararnameyi okumaya başladı. Kararnamenin okunması sona erince, Başsavcı Atalay Ömer Egesel, başkana hitaben, yurtdışında bulunan sabık milletvekillerinin yurda getirilmesi için gereken işlemin yapılmasını, bir müzekkere yazılmasını talep etti.

                Menderes’in avukatlarından Burhan Apaydın söz isteyerek, önce muhakemelerin aleniyetinden söz etti; bunun bir anayasa hükmü olduğunu, Yüksek Adalet Divanı’nın çalışmalarını belirleyen usul kanununda da aynı hükmün mevcut bulunduğunu, bun rağmen, gazetecilere resim çekme izni verilmediğini anlattı.

                Burhan Apaydın, sanıkların aylardan beri aileleriyle görüşemediğini, ruhi takviyeleri için bunun temin edilmesini de istedi.

                Sabık Başbakan Menderes, söz istediğini işaret etti ve şunları söyledi:

                “İnsanın akli melekesinin yerinde olması için... Muayyen bazı şartların mevcudiyetine lüzum vardır. Ben beş aydan beri, bir tek odada, bir subay beyin nezaretindeyim. Subay beyler değişiyor, günün 24 saatinde bir tek söz konuşamıyorum. Konuşmamakla... Akli melekemi kaybedebilirdim. Kumandan bey, zaman zaman konuşmama imkân vermeseydi, şimdi huzurunuzda bulunamazdım. Buna imkân veriniz, moralim düzelsin. Kumandan beyefendiye ve genç subay beylere teşekkürlerimi bildiririm.”

                Başbakan Menderes’in konuşmasından sonra, Başkan Salim Başol, ileri sürülen taleplerin Ada’nın inzibati tedbirleri ile ilgili olduğunu, buna rağmen Ceza ve Tevkif Evleri Talimatnamesi’nin uygulanacağını bildirdi.

                Sanıkların mahkeme kaleminden evrakların suretlerini alabileceklerini söyledi. Yurtdışında bulunan sanık milletvekilleri hakkında son tahkikatın açılması kararının kaldırıldığını, bu sanıkların getirilmesi için müzekkere yazılmasına karar verildiğini, sorgularından sonra haklarında nihai tahkikatın açılacağını; sanıkların ve vekillerinin ileri süreceği taleplerinin yerine getirilmesi için gelecek hafta karar verileceğini bildirdi.

                Anayasa suçları ile ilgili davanın da diğer suçlarla ilgili davaların sonuna talikine karar verildiğini açıkladı. Kararların ittifakla verilmiş olduğunu da kaydetti.

 

Son gün

                Yassıada’daki son celseyi, Başkan Başol saat 09.45’de,

“Türk milleti adına yargı hakkını kullanmaya yetkili Yüksek Adalet Divanı’nın kararlarını tefhim ediyorum” diyerek açtı.

                Bundan sonra, sanıklar 23 grup halinde getirildiler ve kendilerine karar bildirildi. Duruşmaların sonucu 14 Eylül 1961 günü MBK[1]’nin 56 sayılı tebliğinde açıklandı:

 

“1. 15 Eylül 1961 Cuma günü Yassıada duruşmaları yazılı kararı tefhimi müteakip, Anadolu Ajansı vasıtasıyla basına intikal ettirilecektir.

2. Öğleye kadar yapılan duruşmalarda, 31 beraat kararı, 174 muhtelif hapis, 23 müebbet hapis ve 12 ölüm cezası verilmiştir.

3. Sanık Adnan Menderes, raporlu olduğundan duruşmaya çıkmamış ve hakkındaki karar tefhimi gıyabında yapılmıştır.

4. Duruşmalar hakkındaki tafsilat bu akşam saat 20’de Yassıada saatında verilecektir.

Tebliğ olunur.”

 

                MBK İrtibat Bürosu aynı gün 57 sayılı tebliği ile tarihe noktasını koydu:

 

                “1. 15 Eylül 1961 Cuma günü Yassıada karar tefhimi saat 15.20’de nihayete ermiştir.

                2. Kararın tamamen açıklanması sonunda:

                123 beraat, 5 davanın kaldırılması kararı, 418 muhtelif hapis, 31 müebbet hapis, 15 ölüm cezası verilmiştir.

                3. Bu duruşma sırasında raporlu bulunduğundan duruşmaya çıkmayan ve karar tefhimi gıyabında yapılan sanık Adnan Menderes, basın mensuplarına gösterilmiştir.

                Tebliğ olunur.”

 

                MBK, Yüksek Adalet Divanı tarafından verilen 15 idam cezasından üçünü tasdik etti; 12’sini de müebbet hapis cezasına çevirdi. İdamı tasdik edilenler: Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’dı.

                Bu konuda MBK İrtibat Bürosu bir tebliğ yayınladı:

 

                “Yüksek Adalet Divanı’nca ölüm cezasına mahkûm edilen sanıklardan sakıt Reisicumhur Celal Bayar (78), sakıt Başbakan Adnan Menderes (62), sakıt Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu (51) ve sakıt Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın (46) ölüm cezaları Milli Birlik Komitesi’nin 15 Eylül 1961 gün ve 75 numaralı kararı ile tasdik edilmiştir. Ancak sakıt Reisicumhur Celal Bayar’ın 65 yaşını bitirmiş olması dolayısıyla verilen ölüm cezası müebbet ağır hapise tahvil edilmiştir.

                Ölüm cezasına mahkûm edilen Refik Koraltan (72), Agâh Erozan (51), İbrahim Kirazoğlu (42), Ahmet Hamdi Sancar (39), Nusret Kirişçioğlu (47), Bahadır Dülger (50), Emin Kalafat (59), Baha Akşit (48), Osman Kavrakoğlu (46), Zeki Erataman (46) ve Rüştü Erdelhun’un (67) cezaları da 15 Eylül 1961 gün ve 75 numaralı kararla müebbet ağır hapise çevrilmiştir.

Tebliğ olunur.”

 

                Komite yalnız, Yüksek Adalet Divanı’nın ittifakla aldığı idam kararlarını tasdik etti; ekseriyetle alınan kararları ise müebbet hapse çevirdi. Adalet Divanı’nın Bayar hakkındaki idam kararı ittifakla alınmasına rağmen, yaşı 65’i aşmış olduğundan bu karar değiştirildi.

                 Bugün sadece kararname okundu. Mahkeme Anayasa suçları ile ilgili davanın, diğer suçlar hakkındaki davaların sonuna bırakılmasına karar verdi.

Menderes mahkemeden bazı taleplerde bulundu. Bu arada beş aydır pek az konuştuğunu ruhi bakımdan düzelmeye ihtiyacı olduğunu söyledi. Menderesin avukatlarından Burhan Apaydın sanıkların aylardan beri aileleriyle görüşmediğini ruhi takviyeleri için bunun temin edilmesini istedi.

                 Diğer sabık DP milletvekilleri de avukatlarla kolay temas etmek istediler, gazete ve kitap okumalarına izin verilmesini talep ettiler.

                Öğleden sonra Bayar ile Nedim Ökmen, köpek satışı ile ilgili “irtikâp” suçundan yargılandılar. Bu dava 15 Ekim gününe ertelendi. Sabık Cumhurbaşkanı Celal Bayar, köpek davasından suçlu olduğunu kabul etmedi.

 

                KÖPEK DAVASI                  : İki sanığı bulunan dava mahkûmiyetle sonuçlandı. Sanıklardan Celal Bayar’a 4 yıl 2 ay ağır hapis, müebbeden memuriyetten men cezası verilmiş, Nedim Ökmen ise 5 yıl ağır hapis ve memuriyetten mahrumiyet cezasına mahkum oldu. Karar oy birliği ile alındı.

 

                BEBEK DAVASI                  : İki sanığı bulunan dava beraatla sonuçlandı. Bu davanın sanıklarından Adnan Menderes ile Dr. Fahri Atabey beraat ettiler.

 

                6-7 EYLÜL OLAYLARI                       : Dokuz sanığı bulunan bu davanın 3 sanığı mahkûm oldu, 6’sı beraat etti. Bunlardan Adnan Menderes 6 yıl ağır hapis, 375 lira ağır para cezasına, Fatin Rüştü Zorlu 6 yıl ağır hapis, 375 lira ağır para cezasına, Kemal Hadımlı, 4 ay 15 gün hapse, 75 lira ağır para cezasına mahkûm oldu. Fuat Köprülü, Fahrettin Kerim Gökay, Alaettin Eriş, Mehmet Ali Balin, Mehmet Ali Tenikalp, Oktay Engin, Hasan Uçar ise beraat ettiler.

 

                BARBARA DAVASI                            : İki sanıklı dava mahkûmiyetle sonuçlandı. Sanıklardan Refik Koraltan, 5 ay 25 gün hapis, 8333 lira 30 kuruş ağır para cezasına, Hasan Polatkan ise 6 ay hapis, 200 lira para cezasına ve 3 ay memuriyetten mahrumiyete mahkûm oldular.

 

                VİNYLEX DAVASI                              : Bu davanın sanıklarından Hasan Polotkan, 7 sene ağır hapis, rüşvetin 5 misli 550 bin lira para cezası, müebbeden memuriyetten mahrumiyete ve ceza müddeti kadar kanuni mahcuriyet altında bulundurmaya, Hüseyin Altan, Necati Dölay, Ragıp Sipahi 3’er yıl 6’şar ay hapis, 5833 lira 30 kuruş ağır para cezasına mahkûm oldular.

 

                ZİMMET DAVASI                : İki sanıklı bu davada Hayrettin Erkmen 6 ay hapis, 200 lira para cezası, 3 ay memuriyetten mahrumiyet cezasına çarptırıldı. Diğer sanık Zeyyat Mandalinci ise beraat etti.

 

                ARSA DAVASI                                    : Tek sanıklı dava mahkûmiyetle sonuçlandı. Sanık Nedim Ökmen, 5 yıl ağır hapis, memuriyetten mahrumiyet cezasına çarptırıldı.

 

                İPAR DAVASI                                     : Sekiz sanıklı bu dava mahkûmiyetle sonuçlandı. Sanıklardan Adnan Menderes, 1 sene hapis, 400 lira ağır para cezasına, 6 ay memuriyetten mahrumiyetine, Fatin Rüştü Zorlu, 1 yıl hapis, 400 lira ağır para cezası, 6 ay memuriyetten mahrumiyetine, Ali İpar, 5.358.057 lira 05 kuruşun beş misli olan 26.790.285 lira 25 kuruş ağır para cezasıyla tecziyesine, 2 sene ağır hapsine, bu müddet vapurculuk, nakliyat gibi işlerden mahrumiyete, Hasan Polotkan, 3 ay hapis, 200 lira ağır para cezası, 3 ay memuriyetten mahrumiyete, Sebati Ataman, 3 ay hapis, 200 lira para cezası, 3 ay memuriyetten mahrumiyete, Hayrettin Erkmen, 3 ay hapis, 200 lira ağır para cezası, 3 ay memuriyetten mahrumiyete, Medeni Berk, 1 yıl hapis, 400 lira ağır para cezası, 6 ay memuriyetten mahrumiyet cezasına çarptırıldı.

 

                ÖRTÜLÜ ÖDENEK                            : İki sanıklı bu dava da mahkûmiyetle sonuçlandı. Sanıklardan Adnan Menderes, 3 yıl 6 ay hapis, 1166 lira 60 kuruş ağır para cezası, 3 yıl 6 ay memuriyetten mahrumiyet, Ahmet Salih Korur ise 2 yıl 11 ay ağır hapis, memuriyetten müebbeden mahrumiyeti cezasına mahkûm oldular.

 

                RADYO DAVASI                  : Bu dava, Anayasayı İhlal Davası’nın madde-i vakıası olduğu görüldüğünden sanıkların durumu Anayasa davasında mütalaa olundu. Sadece, evvelce tahliye edilmiş bulunan Altemur Kılıç için beraat kararı verildi.

 

                TOPKAPI OLAYLARI                          : Dava sanıklarından Celal Bayare, Adnan Menderes, Ethem Yetkiner, Kemal Aygün, Namık Argüç için Anayasayı ihlal suçu içinde mütalaa olundu.

                Zeki Şahin, 3 yıl 9 ay ağır hapis ve bu süre kamu hizmetlerinden mahrumiyete mahkûm oldu.

                Celal Kosova, Faruk Sargut, Selahattin Genç, Mehmet Çolakoğlu, Ali Rıza Günçer, Salih Taşer, Ziya Sevginer, Ziya Kabakçı, Hasan Keşgek, Seyfi Ak, Üzeyir Arıcı, Süleyman Baştimur, Kadriye Caymaz, İbrahim Dizdaroğlu, Mehmet Horoz, Saffet Işık, Süleyman Kordon, İhsan Doğançay, Demir Ersoy, Servet Erginalp, Fikret Gören, Seyfi Kubat, Mevlüt Karakaya, Hasan Hüseyin Mükükçü, Hasan Polat, Ferdane Polat, Abdül Sipahioğlu, Halit Tartar, Turgut Tunç, Sezai Girginel ve Veli Duman 7’şer yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldılar. Bunlardan Ferdane Polat daha önce tahliye edilmişti.

                Şemsettin Güneri, Ali Rıza Satıcı, Nüvit Up, Orhan Tepe, Sabahattin Kızılşahin, Ahmet Taşçıoğlu, Cemil Oget ve Necmi Aksoylu 3’er yıl 9’ar ay ağır hapis ve cezaların üçte biri kadar kamu hizmetlerinden men’e mahkûm oldular.

 

                GEYİKLİ OLAYLARI                            : Dava sanıklarından Adnan Menderes, Nuri Togay, Servet Sezgin, A.Hamdi Sezen’in bu davadan ötürü durumları Anayasa’yı ihlal suçu içinde mütalaa olunmuş ve o davada karar bağlandı.

 

                KAYSERİ OLAYLARI                          : Bu dava Anayasa davasının maddi unsurunu teşkil ettiği sonucuna varıldığından davanın 12 sanığının durumu Anayasa davası içinde mütalaa olunup karara bağlandı. Sanıklardan Fikri Apaydın beraat etti.

 

                DEMOKRAT İZMİR’in TAHRİBİ: Dava sanıklarından Adnan Menderes, Rauf Onursal, Kemal Serdaroğlu, Sezai Akdağ, Enver Dündar Başar, Cemal Göktan’ın durumları Anayasa davası içinde mütalaa olundu.

                Kemal Hadımlı’nın durumu da aynı şekilde mütalaa olundu. İsmail Kuntay beraat etti. Faruk Tunca’nın durumu da Anayasa içinde mütalaa olundu. Diğer sanıkların aldığı cezalar ise şöyle:

                Erbay Nallıoğlu, İsmet Uç, 3’er yıl hapis 250’şer lira para cezası. Fazlı Arınç, Ömer Atavardar, Enver Şenerdem, Selahattin Erdönmez, Muzaffer Balaban, İbrahim Yıldırım 2’şer yıl hapis 200 lira para cezası. Saim Çıkrıkçı, Emin Gülgez’e 1’er yıl hapis, 200’er lira para cezası.

                Sanık Beliğ Beler, Mustafa Bozoklar, İsmet Bilginer, Paşo Sako, Osman Enver Gürbüz, İbrahim Bıyık, Abit Adlı, Nuri Erdöl, Ahmet Mithat Şenyüzlü, Mehmet Özyağcı, İsmail Babayiğit, Eyüp Şenöztop ve Ahmet İdiz’in beraatlarına karar verildi.

 

                İSTANBUL-ANKARA OLAYLARI: Bu davada Celal Bayar, Adnan Menderes ve sanık olan sabık Bakanlar ile Namık Argüç ve diğer idarecilerin durumları Anayasayı ihlal olarak görüldüğünden o dava içinde mütalaa olundu.

                İsmail Küntay bu davada beraat etti. Zeki Şahin bu davada 19 yılı aşan hapis cezasına mahkûm edildi. Diğer sanıkların durumları şöyle:

                Beraat edenler: Ferir Sözen, Nevzat Yalçın, Hakkı Yayıntaş, Mehmet Ali Atacan, Esat Erözbek, Ali Kutsal, Yusuf Selçuk, Alparslan Bilginer, Cahit Akbaş, Mehmet Baş, Fehmi Bıçak, Cemalettin Çağlı, Turgut Engindeniz, Erol Işık, Hasan Erdal, Osman Oğuz, Osman Tozlu, Tevfik Tüzüner, Ali Ülgen, Naci Yaman, Mustafa Özgenç, Hilmi Elmas, Ali Galip Yıldırım, Ceyhan Ertoprak, Asım Kırmacı, Tahsin Cinemre, Refik Eskizambak, Kenan Koç, Cemal Tarakçıoğlu, Niyazi Bicioğlu, İbrahim Çubuk, Orhan Andaç, Ömer Lütfü Kesimel, Mehmet Eren, Hidayet Başbuğ, Gazi Avşar, Ali Düzenli, Maksut Çayoğlu, Osman Yıldırım ve Besim Aksoy.

                Mehmet Dinçer, Talia Bali Aykan, Cemil Cahit Tokar haklarındaki kamu davası oybirliği ile ortadan kaldırılmıştır.

                Mehmet Direk, Ramiz Albaş, Behçet Korkut 6’şar ay hapis 3’er ay memuriyetten mahrumiyet. Direk ile Albaş mahkûmiyetlerini çektiklerinden tahliye edildiler.

                Muzaffer Külçeli 9 ay hapis 3 ay memuriyetten mahrumiyet, cezayı çektiğinden tahliye edildi.

Kamil Işıklıgil, Hüseyin Koçyıldız birer yıl ikişer ay hapis, 7’şer ay memuriyetten mahrumiyet.

Kemal Yılmaz: 1 yıl 6 ay 20 gün hapis, 3 ay 15 gün memuriyetten mahrumiyet.

Yaşar Yiğit, Muzaffer Tunçbilek, Şevket Tahtacı, Mehmet Bal, Ezalettin Yağan, İsmail Çetin, İsmail Kelleci, Avni Karaca ve Eşref Yalçıner 2’şer yıl 4’er ay hapis, 1’er yıl 2’şer ay memuriyetten mahrumiyet.

Mustafa Hamarat, Ramiz Erdoğan, Hüsnü Turgut, Kazım İrinesil, Zekeriya Taşer, Kemal Şirinadalı, Abdullah Bozkurt, Hacı Mehmet Davutoğlu, Ali Kesiciler, Aydın Nabi Ediz, Mehmet Tosun, Tevfik Tiryaki, Adem Gundoğmuş, İsmail Damar, Osman Gazi Gülcü, Davut Sipahioğlu, Ahmet Bilge, Hamit Fendoğlu ve Memduh Alpaslan 3’er yıl 6’şar ay hapis, 1’er yıl 2’şer ay memuriyetten mahrumiyet.

İhsan Çilekeş, 4 yıl hapis, 4 yıl memuriyetten mahrumiyet.

Kadir Cengiz, Sadık Gürata, Turgut Acuner, Yaşar Ak-gün, Mehmet Dinçsoy, Neşet Köseahmetoğlu, İsmail Püsküllü ve İsmail Yazıcı 6’şar yıl 16’şar ay hapis, 30’ar ay amme hizmetlerinden mahrumiyet.

Cemil Mutlu, 6 yıl 22 ay hapis, 30 ay amme hizmetlerinden memnuiyet, 3 ay memuriyetten mahrumiyet.

Bumin Yamanoğlu, 14 yıl hapis, 5 yıl amme hizmetlerinden memnuniyet, 4 yıl memuriyetten mahrumiyet.

 

VATAN CEPHESİ, İSTİMLÂK DAVASI: Her iki dava. Anayasa’yı İhlal Davasının maddi unsurları olarak görüldüğünden sanıkların suçları bu dava içinde mütalaa olunmuştur. Yukarda bahsi geçen davalarda adı geçen sanıklar hakkındaki karar oy birliği ile alınmıştır.

 

ANAYASA İHLALİ                               : Anayasayı İhlal Davası mahkûmiyetle neticelenmiştir. İdama mahkûm olanlar: Celal Bayar, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan, Refik Koraltan, Agâh Erozan, İbrahim Kirazoğlu, Ahmet Hamdi Sancar, Nusret Kirişçioğlu, Bahadır Dülger, Emin Kalafat, Baha Akşit, Zeki Erataman, Osman Kavrakoğlu, Rüştü Er-delhun.

Milletvekili olmayıp suçları Anayasa’yı ihlale giren sanıklar: Cemal Göktan, 10 yıl ağır hapis, müebbeten amme hizmetlerinden mahrumiyetine, 3 sene 4 ay müddetle Ankara’da Umumi Emniyet nezareti altında bulundurulmasına, Ethem Yetkiner, müebbet ağır hapsine, Kemal Aygün, müebbet ağır hapsine, Dilaver Argun, 15 sene ağır hapsine, amme hizmetlerinden mübbeden mahrumiyetine, 5 sene müddetle İstanbul’da Umumi Emniyet nezareti altında bulundurulmasına, Kemal Binatlı, 7 sene ağır hapsine, amme hizmetlerinden mübbeden mahrumiyetine, 2 sene 4 ay İstanbul’da Umumi Emniyet nezareti altında bulundurulmasına, Namık Argüç, 10 yıl ağır hapsine, amme hizmetlerinden müebbeden mahrumiyetine, 3 sene 4 ay İstanbul’da Umumi Emniyet nezareti altında bulundurulmasına, Kemal Hadımlı, 4 yıl 2 ay ağır hapsine ve amme hizmetlerinden müebbeden mahrumiyetine, 1 yıl 4 ay 20 gün İstanbul’da Emniyeti Umumiye nezaretinde bulundurulmasına, Mehmet Akın, 10 yıl ağır hapis, amme hizmetlerinden müebbeden mahrumiyet, 3 yıl 4 ay Kırşehir’e sürgün. Burhan Ulutan, 5 yıl ağır hapsine ve amme hizmetlerinden müebbeden mahrumiyetine, 1 yıl 8 ay Kırşehir’de Umumi Emniyet nezareti altında bulundurulmasına, Ahmet Kınık, 4 yıl 2 ay ağır hapsine, amme hizmetlerinden mahrumiyetine, 1 yıl 4 ay 20 gün Ankara’da Umumi Emniyet nezareti altında bulundurulmasına, Kemal Çakın, 4 yıl 2 ay ağır hapsine, amme hizmetlerinden müebbeden mahrumiyetine ve 1 sene 4 ay 20 gün müddetle Ankara’da Umumi Emniyet nezareti al­tında bulundurulmasına, Aziz Ronabar. 4 yıl 2 ay ağır hap­sine, amme hizmetlerinden müebbeden mahrumiyetine, 1 yıl 4 ay 20 gün Ankara’da Umumi Emniyet nezareti altında bulundurulmasına, Faruk Tunca, 4 yıl 2 ay ağır hap­sine, müebbeden amme hiz­metlerinden mahrumiyetine ve 1 yıl 4 ay 20 gün İzmir’de Umumi Emniyet nezareti altında bulundurulmasına karar verilmiştir.

Beraat eden sabık milletvekilleri: Sırrı Turanlı, Arif Demirer, Kemal Özçoban, Kasım Küfrevi, Mehmet Ak, Atilla Konuk, İbrahim Subaşı, Faik Ocak, Fuat Onat, Nusret Barut, Müfit Erkuyumcu, Hulusi Köymen, Mehmet Karasan, Tahsin Cahit Çubukçu, Meh­met Hüsrev Ünal, Rasih Gürkan, Osman Ali Hocagil, Şevki Erker, Abdülkadir Eryurt, Münip Özer, Fethullah Taşkesenlioğlu, Sadık Altıncan, Ali Naci Duyduk, Mazhar Şener, Faruk Nafiz Çamlıbel, Sedat Çetintaş, Rüştü Güneri, Aleksandros Hapopulos, Fahrettin Ulaş, Necmi Nuri Yücel, Mahmut Yüksel, Muzaffer Akdoğanlı, Şükrü Esen, Servet Hacipajaoğlu, Şefik Bakay, Ab­durrahman Fahri Ağaoğlu, Orhan Ocakoğlu, Cevdet Özgirgin, Münip Hayri Ürgüplü, Nad Berkman, Sabri Felek, Mahmut Göloğlu, Fikri Karanis, Osman Nuri Lermioğlu, Osman Turan, Hüseyin Ulus.

 

[1] Milli Birlik Komitesi üyesi (MBK) 38 kişi 12 Haziran 1960 günü açıklandı. Bunlar: Cemal Gürsel, Ekrem Acuner, Fazıl Akkoyunlu, Rafek Aksoylu, Mucip Ataklı, İrfan Baştuğ, Rifat Baykal, Emanullah Çelebi, Ahmet Er, Orhan Erkanlı, Vehbi Ersü, Numan Esin, Suphi Gürsoy, Orhan Kabibay, Kadri Kaplan, Mustafa Kaplan, Suphi Karaman, Muzaffer Karan, Kamil Karavelioğlu, Osman Köksal, Münir Köseoğlu, Fikret Kuytak, Sami Küçük, Cemal Madanoğlu, Sezai Okan, Muzaffer Özdağ, Fahri Özdilek, Mehmet Özgüneş, Selahattin Özgür, Şükran Özkaya, İrfan Solmazer, Şefik Soyuyüce, Dündar Taşer, Haydar Tunçkanat, Alpaslan Türkeş, Sıtkı Ulay, Ahmet yıldız, Muzaffer Yurdakuler.