EBU Toplantısı'nda, İstanbul-1975

 

Büyük Görmek İçin Üstüne Tıklayınız.
 














 

 

AVRUPA YAYIN BİRLİĞİ (EBU / UER)

(Araştırma-İnceleme)

TRT TV. Haberleri Yayınları, Çoğaltma

 

Selim Esen’in yazdığı ve TRT Haber Merkezi tarafından yayınlanan 60 sayfalık çoğaltma eser Avrupa Yayın Birliği’ni tanıtıyor.

 

6 Haziran 1954 günü sekiz Avrupa ülkesinin televizyon izleyicileri, Montrö’den Narcissus Festivalini canlı olarak izlemişlerdi.

 

Büyük bir adımın, Eurovision’un başlangıcıydı bu. Bu tarihten sonra Avrupa’da ve bütün dünyada Eurovizyon logosu ve Marc Antoine Carpentier’in “Te Deum”unun zaferi simgeleyen notaları, milyonlarca televizyon izleyicisinin günlük yaşamın alışılagelmiş bir parçası oldu. Artık, çok uzak ülkelerde, hatta Ay’daki olayların görüntülerini televizyon ekranlarında izlemek, böylece mutlu, mutsuz ya da sadece eğlendirici belli başlı olayları başkalarıyla paylaşmak bizleri şaşırtmıyor.

 

Televizyon programlarının uluslararası alış-verişi, başka bir deyişle “Program Borsası” bazı kimseleri uzun süre ilgilendirmişti. Bu kişiler, henüz gelişme aşamasındaki yeni yayın yönteminin haberleşmede sağlayabileceği olağanüstü yararları sezebiliyorlardı.

 

Eurovision’un gelecekte getireceği gelişmeleri hissedenler, yeni yayın yönteminin ortaya çıkaracağı karmaşık mali, hukuki ve teknik sorunları da önceden tahmin edebiliyorlardı. Lozan Radyosu Müdürü M. Marcel Bezançon, 1947’de UNESCO’ya “Televizyon Program Alış-Verişi” konusunda bir plan önermişti. İşte AvrupaYayın Birliği (EBU) 1950’de bu program alış verişinin düzenlenebilmesi için uygun bir ortam yaratmak amacıyla kuruldu.

 

EBU, yayın hizmeti veren kuruluşları bir çatı altında toplamak ve yayın alanında uluslararası işbirliğini sağlamak amacıyla kurulmuş bir sistemdir. EBU, bünyesinde Eurovision’u da kapsar. EBU’nun desteğini alan Eurovision geçen sürçte iyice gelişti, Avrupa ve kıtalararasında geniş ölçüde, çok yönlü televizyon yayınlarını gerçekleştirdi.

 

Bu el kitabında EBU elden geldiğince tanıtılmaya çalışılıyor. Kitle iletişim araçları içersinde en etkin yayın biçimi olan televizyon’un, Eurovision ve günlük yaşamımızdaki önemine değiniyor. (Temmuz 1974)