Kuşadası 4.Öykü ve Şiir Günlerinde Fikret Otyamla, Eylül 2007

 

Büyük Görmek İçin Üstüne Tıklayınız

 

Büyük Görmek İçin Üstüne Tıklayınız

 

Büyük Görmek İçin Üstüne Tıklayınız

 

Büyük Görmek İçin Üstüne Tıklayınız

 

Büyük Görmek İçin Üstüne Tıklayınız







 
   
 

KUŞADASI’NDA

ÖYKÜ’YE ve ŞİİR’E YOLCULUK

(Edebiyat Etkinliği Kitapları)

Kuşadası Belediyesi Yayınları

 

“Kuşadası Öykü ve Şiir Günleri”nin temeli öykü yazarı Sultan Su Esen tarafından, bu güzel beldeye gönül vermiş olan Mustafa Kemal Yılmaz ve yazın dostu Mehmet Aydın’ın desteği ile atılmıştı. İlki 2004 yılının 13-15 Ekim tarihleri arasında düzenlenen etkinlik gerçek anlamda bir kültür-sanat şöleniydi. AKP’li Belediye Başkanı Fuat Akdoğan’ın özverisiyle beş yıl sürdürülen etkinlik, daha sonra yönetimin değişmesiyle (CHP’nin Belediye Başkanlığını kazanmasıyla) 2009 yılında son buldu.

 

“Kuşadası Öykü ve Şiir Günleri”nde amaç; Ada’daki kültür-sanat etkinliklerine yeni bir içerik kazandırmak, edebiyatımızın yerel ustalarına sahip çıkmak, giderek ulusal ve evrensel boyuta hoşgörü ve birlikteliği sağlayarak, kuşaklararası bağ ve bilgi akışını, kültürel etkileşimi geliştirmek, yazarla okuru ve izleyiciyi bütünleştirmekti.

 

Ülkemizin önde giden edebiyatçıları, sanatçıları, bilim adamları düzenlenen panellere sundukları bildirilerle; şair ve öykücüler şiir ve öyküleriyle Kuşadası’nı önemli bir kültür-sanat merkezi’ne dönüştürdüler. Etkinlikte ele alınan konular, seslendirilen şiir ve öyküler kitaplaştırıldı.

 

Selim Esen’in genel koordinatörlüğünü üstlendiği etkinlik, Kuşadası halkına ve edebiyat dünyasına beş kitap kazandırdı. Bu kitaplarda önemli konu başlıklarıyla rastlaşacak, ülkemiz aydınlarının neler düşündüklerini, görüş ve değerlendirmelerini bulacak, şair ve öykücülerimizin eserlerini dağarcığınıza yükleyecek, onur konuklarının deneyimlerini paylaşacaksınız. Edebiyatın yanı sıra sanatın diğer dallarına, örneğin; heykel’e, fotoğraf’a, tiyatro’ya verilen değer ve emeğe, kısaca, günümüzü tarihe taşıyacak sayfalara tanık olacaksınız.

 

“Kuşadası Öykü ve Şiir Günleri”nden geriye yayımlanan bu beş kitabın yanı sıra gülen yüzler ve sıcacık eller kaldı. Ne kalmalıydı ki başka?

 

“İnancımız odur ki, ülkenin geleceğinden kaygı duyan aydınlar arasında yaygın olan genel arayışın, somut ve uygulanabilir sonuçlara ulaşması için katkı koyulmalı ve bu yöndeki çabalara destek verilmelidir. Karmaşık görünen yakın geleceğin, yoğun olumsuzluklarla hepimizi içine çekeceğini bilmeliyiz, bir şeyler yapılması gerektiğini akıldan çıkarmamalıyız.” / Fuat Akdoğan, Kuşadası Belediye Başkanı (Eylül 2007)

 
NE DEDİLER…

 

Önce, Kuşadası etkinliklerini düzenleyen Selim Esen ile Sultan Su Esen dostlarımıza ve onların öncülüğünde emek veren ve katılan herkese PEN Türkiye Merkezi’nin bütün üyeleri adına teşekkür ederim.

Bu tür etkinliklere katılan bizler, bazı konularda farklı görüşlere sahip olsak da, sanırım temelde aynı değer ve amaçlara sahibiz: Savaşsız, sömürüsüz bir dünya. Eşitlik, özgürlük, kardeşlik değerlerine saygılı bir dünya düzeni. Gelişmiş kapitalist ülkelerce dayatılan bir düzen yerine, farklı bir dünya toplumu. Laik ve demokratik bir dünya düzeni. Sevdiğim bir söz var: “Hiç kimse her şeyi yapamaz, ama herkes hemen bir şey yapabilir.”

Bu anlayışla, PEN Türkiye Merkezi’nin en iyi dileklerini sunarım. (Tarık Günersel, Eylül 2007, PEN Türkiye Merkezi Başkanı)

*

Sevgili Selim Esen, Sevgili  Sultan Su Esen,

Konukseverliğiniz, unutulmaz çabalarınız için hem kendi adıma hem de edebiyat, sanat adına bir okur ve şair olarak teşekkür ediyorum. İnsanız, kusurlarımız olmuştur. Olduysa unutun lütfen. Kuşadası Öykü ve Şiir Günleri'ne (başkalarına da yer açmak için) bir daha katılmasam da olur ama önerilerinize her zaman açığım. Öteki katkılara da. (Abdülkadir Budak, Eylül 2006)

*

Sayın dost Selim Esen, Kuşadası toplantısı benim için unutulmaz günler oldu. Siz sanatçıları tanımak büyük bir onurdu bana. Bu güzel ve çok yararlı toplantıda beni de onurlandırdığınızdan dolayı size ve tüm arkadaş ve dostlara sonsuz teşekkürler ve dünyaca saygılar. (Muazzez İlmiye Çığ, Eylül 2006)

*

Sayın Selim Esen, Kuşadası Etkinlikleri çok güzel geçti. Bu denli incelikle düzenlenmiş bir etkinliğe uzun süredir tanık olmamıştım. Detaylar o denli iyi düşünülmüş ki başparılı bir organizasyonun, ayrıntılarda gizli olduğu gerçeğini yeniden öğretti hepimize. Yarattığınız güzelliklerin tükenmemesi dileğiyle sağlık, başarı ve mutluluklar... Sevgi, saygı ve dostlukla... (Hülya Soyşekerci, Eylül 2006)

*

Kuşadası’nda 13–15 Eylül 2006 tarihleri arasındaki öykü ve Şiir Günleri bende olumlu, uyumlu, umutlu, keyifli izler bıraktı dersem, sanırım abartmış olmam. Öykünün, şiirin... Dahası sanatın, edebiyatın içinde bulunmak, o havayı solumak; şair, yazar, öykücü, romancı dostlarla buluşmak elbette güzeldi. Kendi adıma bu etkinliği hem çalıştığım TRT Kurumu adına izlemekten, hem de etkinlik izlencesinde yer almaktan çok mutlu olduğumu öncelikle belirtmeliyim. Sevgili Selim Esen’e, emek veren diğer dostlara teşekkür ediyorum; ellerine, gönüllerine, emeklerine sağlık diyorum… (Oğuz Tğmbaş, Eylül 2006)

*

Günümüzün yozlaşmış kültür ortamında övgüyle anmamız gereken, değerbilirliğini, vefalılığını gösteren düzenleme kurulu üyelerine yürekten teşekkür ederim. Akşam güneşini “dizlerimize oturtan” şairler, yürek susuzluğumuzu gideren öykücüler, nefes alabildiğimiz kayranları yaratan dergiciler, bizi derin sulara davet eden eleştirmenler ve sislerden sıyrılabilmiş okurlar buluştu yazının mavi durağında, Kuşadası’nda. Nice güzelliklere, nice dönüşümlere, yine bir eylül güzellemesinde… (Mavisel Yener, Eylül 2006)

*

Öncelikle böylesine kapsamlı bir organizasyonda hemen hemen her şeyin zamanında ve düzenli çalışmasını gerçekleştirdiğiniz için sizi kutluyorum. Aylar öncesinden başlayan disiplinli çalışmanız, organizasyonun aksamadan yürüyeceğinin ilk ipuçların vermişti zaten. Elliye yakın sanatçının sunum yaptığı Öykü ve Şiir Günlerinde sanatsal yapıtlar kadar, her biri bilimsel bir çalışmanın izlerini taşıyan bildiriler de bu yıl 4.sü gerçekleşen etkinliğin belleklerden kolay kolay silinmeyeceğinin göstergesiydi. (Nur İçözü, Eylül 2007)